HomeKozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Je kunt ervoor kiezen om je kozijnen zelf te schilderen of uit te besteden aan een schildersbedrijf. De staat van het schilderswerk is bepalend of je het zelf wil doen of wilt uitbesteden. Houten kozijnen kunnen namelijk door weersomstandigheden zoals zon en regen, gaan uitzetten of krimpen. Bij dit proces kunnen er kleine scheurtjes ontstaan die het schilderen bemoeilijken. Daarom is het handig om in die situaties het werk beter uit te besteden. Een specialist weet namelijk veel beter hoe hij het werk moet aanpakken. Mocht je het zelf willen en kunnen doen? Dan staan hieronder handige stappenplan!

Stappenplan: kozijnen schilderen

 1. Ontvet allereerst de oude verflaag met een verfreiniger. Reinig het geheel met een schoon doekje en laat het even drogen voor een beter resultaat.
 2. Schuur de oude verflaag, afhankelijk van de staat van de verf, gladt. Mochten er slecht hechtende verf nog zitten, schrap dan deze af met een verfkrabber. Let op! Gebruik nooit een fohn om het los te krijgen. Dit kan schade aan het glas richten. Je kunt eventueel afbijt gebruiken, maar wees er voorzichtig mee en gebruik altijd handschoenen.
 3. Na gebruik van afbijt is het verstandig om het nogmaals te spoelen.
 4. Begin met schuren.
 5. Na het schuren kun je het kozijn weer goed schoonmaken met water of een kleefdoekje.
 6. Maak het geheel stofvrij.
 7. Plak de ruit af.
 8. Kale plekken moeten opnieuw gegrond worden. Grondverf zorgt voor de hechting van de verf op de kale kozijn.
 9. Je kunt oneffenheden goed plamuren met sneldrogende plamuur voor hout. Je kunt het weer netjes schuren als de plamuur droog is.
 10. De kieren of scheurtjes in hout kunnen in de verf zitten en dat wil je natuurlijk niet. Deze kan je na het schuren dichtzetten met een goede kwaliteit acrylaatkit. Met plamuur heb je het nadeel dat het snel weer scheurt, omdat het geen flexibel materiaal is. Met een natte vinger na strijken. Acrylkit is goed overschilderbaar.
 11. En verven maar! Je kunt het beste werken van boven naar beneden. De verf zakt namelijk en werkt hierdoor beter. Met een Copenhagen Gold kwast kun je goed opzetten en verdelen. Verf op waterbasis droogt heel snel, dus werkt correct en corrigeer op tijd waar nodig.
 12. Het is handig om twee lagen te verven. Het ziet het mooier uit en beter gedekt. Wanneer je een extra laag wilt hebben, kun je voor hoogglansverf gaan. Wil je liever een zijdeglans afwerking? Lak dan de eerste laag met hoogglans en de tweede met zijdeglansverf. Wel is het handig om tussen die twee lagen even te schuren. Namelijk komen er door het schuren krasjes in de verf en dit proces zorgt voor een goede hechting bij de verf zelf.