HomeKozijnen schoonmaken

Kozijnen schoonmaken

De onderhoud van de kozijnen is geheel afhankelijk van het soort materiaal waarvan het is gemaakt. De 3 bekende soorten zijn:

  • Hout
  • Kunststof
  • Aluminium

Schoonmaak van houten kozijnen

Hout is een natuurproduct en blijft werken. Door weersomstandigheden, zoals temperatuurverschillen als warmte en kou kunnen houten kozijnen uitzetten of juist krimpen. Dit kan ertoe leiden dat er openingen in de houten kozijnen ontstaan. In deze openingen kunnen vuil komen te zitten. Het is raadzaam om minstens één keer per jaar de houten kozijnen goed schoon te maken. Schoonmaken kun je het beste doen met lauwwarm water met een beetje schoonmaakproduct. Let wel op dat zoals bij aluminium kozijnen ook houten kozijnen niet tegen schuur of bijtende schoonmaakmiddelen kunnen. Het beste is om het schoon te maken met een zachte doek of een spons.

Schoonmaak van kunststof kozijnen

De onderhoud van kunststof kozijnen is vrij simpel. Bij schone kozijnen is een lapje eroverheen voldoende. Bij hardnekkige vuil kun je eventueel gebruik maken van schoonmaakmiddelen van HG, speciaal voor kunststof kozijnen. HG producten zijn te kopen in supermarkten of bij een bouwmarkt zoals Praxis en Gamma.

Het is belangrijk dat je kunststof kozijnen niet met een schuursponsje of schuurmiddel moet schoonmaken om krassen te voorkomen. Hoewel sommige mensen denken dat kunststof ‘vochtwerend’ is, klopt deze uitspraak niet. Wel kan kunststof tegen water en condensatie en zal daarom ook nooit rotten.

Schoonmaak van aluminium kozijnen

Aluminium vraagt wel om goed onderhoud. kozijnen dien je zo’n 4 keer in het jaar te reinigen. Reinigen doe je door eerst met een vochtig doekje het vuil af te vegen en vervolgens met een reinigingsmiddel het vuil te verwijderen. Let op! Gebruik GEEN bijtend schoonmaakmiddel zoals bleek, chloor of wasbenzine. Vervolgens kun je het wassen. Naar wens is het ook mogelijk om het eens in het jaar in de wax te zetten om het nog vuil afstotender te maken.